Arbeten på vagn 22

Arbeten på vagn 22

Även på vagn 22 har arbetet fortsatt, under förra helgen målades diverse detaljer såsom koppel med mera. Samtidigt pågår arbeten med gaveldörrar och fönster. Bromssystemet gås igenom och tillpassning av stolpar för plattformsgrindar görs. Grundmålning av det färdigställda plattformstaket är påbörjad.

Fortsatta arbeten på VGJ 31

Sotskåpsluckan på VGJ 31. Foto: Yngve CG

Sotskåpsluckan på VGJ 31. Foto: Yngve CG

Fortsatta arbeten på VGJ 31

Under lördagen den 14 februari påbörjades arbetet med att justera in fyrboxen, rundpannan och sotskåpets inbördes läge i förhållande till ramverket. För att göra detta provmonterades pannan i ramverket. Pannan vilar huvudsakligen på tre punkter. Efter en första grovriktning passades sotskåpet in slutgiltigt och svetsades fast. Den slutgiltiga svetsningen sker med pannan upplagd på rullbockar. Pannan är något baktung och för att motverka detta monterades sotskåpsluckan tillfälligt för att erhålla jämvikt.

Pannan på VGJ 31 i verkstaden. Foto: Yngve CG

Pannan på VGJ 31 i verkstaden. Foto: Yngve CG

50 år sedan museijärnvägen kom till

Karl-Axel Björkdahl. Fotograf: Bosse Åström, Alingsås Tidning

Karl-Axel Björkdahl. Fotograf: Bosse Åström, Alingsås Tidning

 

50 år sedan museijärnvägen kom till

I dagarna för femtio år sedan lade Karl-Axel Björkdahl grunden till det som är Anten – Gräfsnäs Museijärnväg. – Jag känner stolthet, säger han när han ser hur anläggningen har utvecklats.

Så börjar en artikel idag som publicerades i Alingsås tidning. Artikeln beskriver lite kort om tillkomsten av, det som idag är, AGJ.

Årsmöte 2015

Vinghjul på rälsbuss. Foto: René Pabst

Vinghjul på rälsbuss. Foto: René Pabst

Föreningsstämma för medlemmar i Museiföreningen Anten – Gräfsnäs Järnväg

Lördagen den 28 mars klockan 14.00 på Sågen i Anten

Årsmötesförhandlingar enligt stadgarna

Verksamhetsberättelse och övriga handlingar kan Du finna om Du loggar in på Medlemssidorna. Sågen ligger mellan järnvägen och sjön Anten, se bild.

Sattelitbild över "Sågen" i Anten

Satelitbild över ”Sågen” i Anten

9 februari – AGJ 50 år

AGJ lok BLJ6 med veteranbilar. Foto: ur AGJ arkiv

AGJ lok BLJ6 med veteranbilar. Foto: ur AGJ arkiv

9 februari cirka kl. 10.00

Vad är nu detta för datum och klockslag? Jo, det är den inofficiella födelsedagstidpunkten för Stora Lundby Järnvägsmuseum (StLyJ) / Museiföreningen Anten – Gräfsnäs Järnväg (AGJ). Det var vid denna tidpunkt som den dåvarande tjänstemannen inom Lundby Kommun Karl-Axel Björkdahl träffade en annan hög tjänsteman inom kommunen och man kom för första gången att diskutera möjligheten att spara en bit av den då nedläggningshotade Västgötabanan och skaffa ett ånglok och några vagnar och trafikera denna sträcka för turister. Någon vecka senare, troligen i mars 1965 på Kråks Värdshus i Skara, bildades StLyJ genom att en interimsstyrelse tillsattes. Den 4 april anlände två personvagnar som gåva från NKlJ (1001 och 1002) och i maj månad kom loket BLJ 6.

Karl-Axel kommer på årsmötet att kåsera lite om föreningens bildande.

AGJ lok VGJ 31 med utfärdståg. Foto: ur AGJ arkiv

AGJ lok VGJ 31 med utfärdståg. Foto: ur AGJ arkiv

Arbete i verkstaden

Arbete i verkstaden

Vagn 22

Det ena plattformstaket är nu trämässigt klart. Nu skall detta målas. I helgen vändes vagnen på vändskivan så att arbetet kan påbörjas med den andra änden. Parallellt med detta pågår arbeten med dörrar och fönster till vagnen.

VGJ 31

Pannan är nu dockad med fyrboxdelen. Även sotskåpet har förberetts för montering, men detta sker inte förrän pannan provats på plats i loket. Det är nu när fräsmaskinen är ok dags att börja titta på storlagren till loket så att loket på sikt kan komma ned på sina hjul och tillpassningen av pannan kan ske.

HBA 2

Startluftsflaskan är efter besiktning och målning lyft på plats i loket och inkopplad. Även plåtskyddet över avgasröret är lyft på plats. Arbete pågår inne i hytten med montering av diverse reglage.